Riksdagsvalprogram 2023

Det här programmet är en destilering av De Grönas viktigaste fokusmål inför riksdagsvalet 2023. De Grönas målsättningar presenteras i längre form i De Grönas popliittiska program för åren 2023-2027.

Ladda ner De Grönas riksdagsvalprogram som PDF-fil här.

Frågan i riksdags­valet 2023: är Finland ett land som skyddar livet och naturen?

Senaste fyra åren har vi satt Finland på kurs mot kolneutralitet, lyft utbildningen upp igen och ändrat på föräldraledigheten mot större jämställdhet. Mycket är ännu ogjort. I Finland har vi 2667 utrotningshotade arter. Psykisk ohälsa ökar. 114 263 barn lever i fattigdom.

Vi kan göra bättre en så.

Vi vill ha ett land som möter kriser upprätt, som lyfter dem som har det sämst. Vi vill ha ett samhälle i vilket det är tryggt att försöka och misslyckas. Vi vill ha ett jämlikt Finland, i vilket orättvisor åtgärdas och ingen trampas ner.

Riksdagsvalet handlar om vad du väljer.

Du kan välja att styra kursen mot det förflutna, eller mot framtiden. Gör vi allt vi kan i framtiden för att rädda vår jord? Du kan välja är Finland livets skyddare eller förstörare.

Utmaningarna i dag och i framtiden kräver mera klimat- och miljöåtgärder, inte mindre. Vi måste stöda barn och unga, och lyfta barnfamiljer ur fattigdom, inte tvinga dem djupare ner i förtvivlan. Vi måste se till att grundförutsättningarna är i skick i grundskolan, och satsa på hela utbildningssystemet, för att Finland skall klara sig på 2030-talet. Vi måste säkerställa vård oberoende om det är en bruten fot, ett brustet psyke eller en kronisk sjukdom. Vi måste investera i forskning för att övervinna kriser och lära oss nytt.

I det här arbetet finns det en uppgift för var och en. Tillsammans bygger vi i val ett tryggt och livskraftigt Finland, i vilket vi håller alla med.

Vårt gröna mål är att Finland är ett land som skyddar sin natur och ett land var människans verksamhet placeras inom naturens gränser, och stödjer människor genom hela deras liv.

Men vi är inte ännu på 2030-talet och mycket återstår att göra.

Du väljer.

Skydda livet.

De Grönas 10 fokusmål inför riksdagsvalet