Ohisalo vädjar till Henriksson i öppet brev: ”Jag vet att ditt hjärta ligger på rätt plats”

28.06.2023

Efter valet har Samlingspartiets Petteri Orpo valt en högerkonservativ regeringsgrund, där Sannfinländarna, Kristdemokraterna och SFP ingår. Ett parti passar sämre in i denna sammansättning än de andra. Enligt en opinionsmätning har bara cirka åtta procent av SFP:s väljare ansett att den nu bildade regeringsgrunden är bäst. Jag vädjar öppet till Anna-Maja Henriksson och SFP:s liberaler och frågar: är detta den grupp med vilken ni vill leda Finland?

Styrkan i det finska samhället har alltid varit öppenhet. Att Finlands gränser är öppna för nya idéer och nya människor. Att vi påverkar utanför vårt lands gränser inom Europeiska unionen, FN och andra internationella sammanhang. Att vi som land är redo att förnya vår ekonomi och inte längtar tillbaka till gångna tider.

Regeringsprogrammet har ännu inte skrivits. Vi vet dock vad partierna som kommer in i regeringen eftersträvar. Särskilt när det gäller Sannfinländarna är det uppenbart att partiet inte kommer att ta regeringsansvar utan att få ett betydande antal av sina mål in i regeringsprogrammet.

Det finns nu en risk att regeringen gör en U-sväng i Europapolitiken, försvårar både humanitär och arbetsbaserad invandring och urvattnar klimatåtgärder. En sådan politik skulle ha en enormt negativ effekt på nationalekonomin. Även när det gäller mänskliga rättigheter är det troligt att saker står stilla eller går även bakåt.

I SFP:s partiprogram står det att SFP är det liberala partiet i Finland med stark nordisk och europeisk förankring. Detta förverkligas inte bara genom att deklarera det, det kan endast visas genom den politik som genomförs. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra har redan visat hur lite värde hon ger till SFP:s mål. ”Tack och välkommen åter”, skrev Purra i en föraktfull ton om SFP:s roll i regeringen i sin kolumn i Maaseudun Tulevaisuus.

Kära Anna-Maja, vi har samarbetat väl under de senaste fyra åren, och jag vet att ditt hjärta ligger på rätt plats. Är det klokt för Finland att SFP blir ett stödparti för högerkonservativ politik?

Maria Ohisalo, ordförande för De Gröna